
جعبه های آتش نشانی
یک جعبه آتش نشانی با کیفیت چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
جعبههای آتش نشانی در طرحهای مختلفی تولید میشوند که هر یک از این طرحها کاربرد مخصوص به خود را دارند. در واقع جعبه آتش نشانی برای مکانهایی که در آن احتمال حریق وجود دارد بسیار لازم و ضروری هستند چرا که با استفاده از ابزارهای موجود در آن مانند قرقره هوزریل و کپسول آتش نشانی میتوانید از به وجود آمدن خطرات ناشی از حریق پیشگیری نمایید.
با گسترش جمعیت و توسعه فنون صنعتی و ساختمان سازی، تعداد بناهای بلند مرتبه روز به روز بیشتر میشوند. امروزه گسترش طبقات ساختمانها، توسعه شهر نشینی و پیشرفت و گسترش صنایع مختلف، انسانها را با چالشهای مختلفی روبرو کرده است. یکی از این چالشها از جنس حادثه است. از جنس آتش و نابودی ناشی از آن.
آتش با تمام کاربردهای بسیار مفیدی که برای بشریت داشته، خرابیها و خسارتهای زیادی نیز به بار آورده. بسیار شنیدهایم که” پیشگیری بهتر از درمان است”. ما با پیشگیری و آمادگی برای حادثه میتوانیم بسیاری از حوادث را قبل از وقوع مدیریت کرده و هزینهها را کاهش دهیم
وظیفه اصلی جعبه های آتش نشانی
وظیفه اصلی جعبههای آتش نشانی تامین محلی ایمن و مشخص برای ابزارهای مختلف اطفای حریق است. این ابزارها هم شامل ابزارهای اولیه برای استفاده از افراد عادی و آموزش ندیده و هم ابزارهای حرفه ای با قابلیت های بیشتر برای استفاده از آتش نشان های مجرب می شوند.
حضور جعبه آتش نشانی در هر بنا و فضا، حس ایمنی، اطمینان و آرامش خاطر به انسان القا میکند. همچنین استفاده از المان های زیبا در طراحی جعبه های آتش نشانی منجر به افزایش جذابیت های بصری در ابنیه مختلف نیز می گردد
در انتخاب نوع جعبه های آتش نشانی چه فاکتورهایی را باید مدنظر قرار دهیم؟
ضخامت ورق جعبه آتش نشانی
یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب جعبه آتش نشانی ضخامت ورق این جعبهها است. هر جعبه آتش نشانی باید از ضخامت مناسبی برخوردار باشد تا علاوه بر کاهش تغییر شکل ناشی از خستگیهای مکانیکی طی گذشت زمان، استحکام کافی در برابر ضربه و آسیبهای احتمالی را داشته باشد. براساس قوانین بین المللی و الزامات سازمان آتش نشانی، ضخامت ورق مورد استفاده در ساخت جعبههای آتش نشانی بین 1 تا 2 میلی متر انتخاب میشود.
جعبههای آتش نشانی محل نگهداری ابزارهایی مانند انواع قرقره و شیلنگهای حاوی آب با متراژهای مختلف، انواع خاموش کننده آتش نشانی (کپسول آتش نشانی)، انواع شیرآلات، اتصالات، نازلها و سایر تجهیزات خاص هستند
پس انتخاب جعبه با ضخامت پایین صرفا به دلیل کاهش هزینهها، منجر به دفرمگی و نقص در کارایی جعبههای آتش نشانی شده و در صورت وقوع حادثه علاوه بر خطرات جانی، هزینههایی به مراتب سنگینتر و غیرقابل جبرانی را در پی دارد. افتادگی قرقره و قطع مسیر آب طی گذشت زمان، دفرمگی بدنه و باز نشدن درب در هنگام حریق، سست شدن اتصال شیرآلات و عدم مقاومت مناسب آنها به فشار آب، از جمله رایجترین این نقصها هستند که در اثر انتخاب ضخامت کم در متریال بدنه اتفاق می افتند.
همچنین در صورت وقوع هر نوع خوردگی، ورقهای با ضخامت بالاتر، دیرتر استحکام خود را از دست داده و دچار مشکل میگردند.
بنابراین، جعبههای آتش نشانی باید با استحکام و کارآیی بالایی ساخته شوند تا بتوانند در مقابل تغییر شکلهای ناشی از حریق و ضربه ناشی از برخوردهای احتمالی مقاومت کنند.
جنس جعبه آتش نشانی
متریال به کار رفته در تولید جعبه های آتش نشانی، عامل دیگری در حفظ استحکام و کارایی این جعبهها است. علاوه بر مباحث مربوط به حفظ استحکام، باید مدنظر داشته باشیم، جعبه آتش نشانی ابزار مادر اطفاء حریق در ساختمانها است. به این معنی که اگر خود جعبه، در اثر وقوع آتش سوزی، به دلایلی چون سوختن، دفرمه شدن، شکستن یا هر عامل دیگری کارایی خود را از دست بدهد، امکان دسترسی به تجهیزات داخل آن نبوده و گسترش حریق آثار زیانباری بر جای می گذارد.
استفاده از شیشه، چوب یا هر ماده آسیب پذیر دیگری در تولید جعبهها، ما را از رسالت اصلی ایمنی و کاهش خطر دور می کند.
استفاده از ورقهای فولادی مستحکم، تولید شده توسط کارخانههای معتبر تحت فرایندهای کنترل شده و دقیق، عامل اصلی حفظ استحکام بویژه در گذر زمان است. همچنین در محیطهای خورنده و مستعد اکسیداسیون، استفاده از مواد مقاوم به خوردگی نظیر گریدهای مختلف فولادهای استنلس استیل، بسیار اهمیت دارد.
همچنین در تولید انواع قفل، لولا، پیچ، مهره و پرچهای مورد استفاده در جعبههای آتش نشانی نیز، عامل استحکام و عدم کارایی در دراز مدت و تحت نیروهای خستگی مکانیکی مدنظر قرارباید بگیرد
فرایند تولید جعبه آتش نشانی
علاوه بر دقت در انتخاب مواد، فرایندهای تولید جعبههای آتش نشانی نیز نقش بسزایی در عملکرد و کارایی آنها دارند. فرایندهای ورقکاری و آهنگری دستی و سنتی، شاید در تولید بسیاری از قطعات و تجهیزات کارامد باشند، اما وقتی بحث امنیت و جان انسان در میان است، نیازمند روش های کنترل شده و یکنواخت ماشینی هستیم.
استفاده از انواع ماشینهای برش، پانچ و خم CNC، درصد خطاهای انسانی را به صفر رسانده و تولید انبوه جعبههای آتش نشانی را با سرعت بالا و یکنواختی در ابعاد و خواص امکانپذیر می کند.
جوشکاری در گذشته نه چندان دور، صرفا به فرایندی جهت اتصال آهن آلات به یکدیگر با سریعترین روش اطلاق می شد. جوشکار کسی بود که مهارت این فرایند را به صورت تجربی آموخته و از سرعت بالا و توان بدنی مناسبی برخوردار بود. اما با گذشت زمان، حساسیتهای ناشی از اتصالات جوشی و تاثیرات مخرب “جوش بد” نه تنها در کاهش استقامت اتصال بلکه در کاهش خصوصیات مکانیکی و خواص متالورژیکی فلزات پایه در کانون توجه قرار گرفت.
حرارت بالا و غیریکنواخت تورچ ها، عدم حفاظت مناسب از قوس الکتریکی، شدت جریان کنترل نشده رکتیفایرهای قدیمی، استفاده از متریال واسط (سیم جوش و الکترود) نامناسب و عدم رعایت پیش نیازهای حرارتی و رطوبتی آنها، عدم توجه به متریال پایه، عدم آگاهی و تسلط اپراتور و عواملی نظیر اینها منجر شد علم جوشکاری در مفهوم نوین خود، نیازمند تخصص، دانش و روشهای کنترل فرایند شود.
پوشش دهی جعبه آتش نشانی
انتخاب نوع رنگ و فرایند رنگ کاری تاثیر فراوانی در کارایی و مقاومت جعبه های آتش نشانی به عوامل محیطی دارند. ورق های نوردی روغنی حاوی مقادیر زیادی آلودگی و چربی بر روی سطوح خود هستند که از چسبندگی رنگ بر روی آنها میکاهد. فرایند تولید نیز بر آلودگیهای سطحی این ورقها میافزاید..
قفل جعبه آتش نشانی
قفل جعبههای آتش نشانی به دلیل حساسیت بالا و تضمین کارایی و ایمنی باید به گونهای ساخته شوند که به راحتی قابل بستن و باز کردن باشند. یعنی هر فردی با هر توانایی جسمانی به راحتی آن را باز کند و از تجهیزات اطفای حریق داخل آن به راحتی استفاده کند
گروه بندی انواع جعبه آتش نشانی
در یک رده بندی کلی میتوان جعبهها را به صورت زیر گروه بندی نمود جعبه آتش نشانی دیواری: در دو نوع روکار و توکار:
فایر باکس چیست
اجزای تشکیل دهنده فایرباکس شامل یک جعبه ی فلزی ضدزنگ است که درون آن یک قرقره، یک نازل ، یک رشته شیلنگ نواری(20متر) می باشد.
جعبه های فایرباکس دارای شیلنگ و خروجی های متفاوتی هستند که می تواند شامل :1 ،5/1 ، 2 و 5/2 اینچ باشد
در خروجی های 5/2 اینچ حداقل دبی 2250 L/Min و در خروجی های 5/1 اینچ خروجی حداقل دبی 450 L/Min می باشد
فایرهوزریل چیست
اجزای تشکیل دهنده فایر هوز ریل شامل جعبه فلزی ضد زنگ درون آن قرقره ، نازل، یک رشته شلنگ لاستیکی 3/4 اینچ به طول 20 متر و رابط پکیجی می باشد.
مراحل استفاده از فایرباکس
برای استفاده از جعبه آتش نشان در 8 مرحله به ترتیب زیر عمل نمایید.
1) با کلید تعبیه شده که در یک حفاظ شیشه ای قرار دارد درب جعبه را باز کنید.
2) در جهت زاویه 90 درجه، قرقره شیلنگ را به بیرون جعبه بکشید.
3) شیلنگ را با چرخاندن قرقره از روی آن باز کنید.
4) سرنازل آماده را در دست بگیرید و به سمت آتش بروید.
5) قبل از اینکه شیر فلکه آب باز کنید می بایست در ابتدا شیر نازل را باز نمایید.
6) نازل را در جهت آتش، نشانه بگیرید و تا زمانی که آتش به طور کامل خاموش شود به این کار ادامه دهید.
7) بعد از پایان عملیات شیلنگ را از محل اتصالات (کوپلینگ) باز کرده و پس از ابگیری به صورت اولیه بپیچید.
8)شیلنگ اصلی را دولا به دور قرقره جعبه آتش نشان بپیچید و شیلنگ یدک را رولی جمع کنید.
استاندارد ها و موارد اجباری برای نصب و استفاده از جعبه آتش نشانی
• تمام تجهیزات موجود در جعبه آتش نشانی باید در تست هیدرو استاتیک 12 بار مقاومت از خود نشان داده باشند.
• طول شیلنگ آتشنشانی شما نباید از 20 متر بیشتر باشد.
• اگر در بیرون از جعبه قرقره نصب کردید باید به یاد داشته باشید که درون جعبه هم باید از قرقره جداگانه استفاده کنید.
• قرقره موجود درجعبه آتش نشانی باید دارای لولا باشد تا کل قرقره را به بیرون جعبه هدایت کند و در زمان استفاده عملکرد بهتری داشته باشد.
• حتما روی جعبه آتش نشانی خود یک علامت واضح که حداقل 15 میلیمتر است نصب کنید تا همه بتوانند بفهمند که جعبه آتش نشانی شما کجاست.
• نصب جعبه باید طوری باشد که همه شیلنگ آتش نشانی به صورت کامل بتواند از جعبه بیرون بیاید.
• درب جعبه آتش نشانی باید به گونه ای باشد که در زمان استفاده، مزاحم بازکردن شیلنگ آتش نشانی نباشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.